EU sufinancira novi međunarodni, suradnički projekt
Labin Art Expressa XXI “FLUX- Female Digital Creativity”

Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA), sufinancirat će projekt "FLUX - Female Digital Creativity", kog će u narednih 26 mjeseci (01.12.2023. – 31.01.2025.) provodit Labin Art Express XXI, u partnerstvu s udrugom Alice in Blockchain iz Zagreba (HR), udrugom MoTA (Museum of Transitory Art) iz Ljubljane (SI), te društvenim poduzećem MEET iz Milana (IT). Ukupan proračun projekta iznosi 248.771,00 EUR, EU ga sufinancira s 80% (199.017,00 EUR), a preostalih 20% sredstava osigurati će projektni partneri iz lokalnih, regionalnih i/ili nacionalnih izvora.
Osnovni cilj projekta jest poticanje što većeg broja ženskih umjetnica da se uključe u trenutno najinovativnije područje novih tehnologija i novih umjetničkih medija, blockchain i NFT. NFT ili non-fungible token (nezamjenjivi token ili žeton) označava kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja nekakav jedinstveni predmet, poput npr. umjetničkog djela, i lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili "analogne" imovine. Za razliku od npr. bitcoina, koji se može zamijeniti za novac ili neku drugu kripto valutu, svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti drugim.
Projekt se bavi temom rodne ravnopravnosti na NFT umjetničkom tržištu te stavlja žene umjetnice u fokus svih projektnih aktivnosti, poput radionica, konferencije, predavanja, umjetničkih rezidencija i izložbi, u svrhu edukacije, predstavljanja i promocije umjetnica na području digitalne umjetnosti, te poticanja izgradnje i razvoja njihovog profesionalnog i kritičkog diskursa u ovom inovativnom i mladom umjetničkom mediju. Dva najvidljivija javna događanja biti će izložba 10-tak vizualnih NFT umjetnica na 5. Bijenalu industrijske umjetnosti, na jednoj od dvije planirane podzemne lokacije u Istri, te sound (zvučnih) NFT umjetnica na Sonica festivalu u Ljubljani, oba 2025. godine. Tijekom labinskog Bijenala održat će se i međunarodna konferencija posvećena novim tendencijama i pitanjima na blockchain/crypto/NFT umjetničkom tržištu. Projekt uključuje i istraživačke umjetničke rezidencije u Labinu i Istri, studijske posjete MEET Digital Culture Centru u Milanu, pokretanje online portala za blockchain/crypto edukaciju, digitalne umjetničke radionice, uključujući i radionice zvuka, te predstavljanje rezultata radionica na izložbama u Labinu, Ljubljani i Milanu.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.